Brood & Dood is muziektheater over mensen op drift. Wat doe je als je veilig gewaande wereld in crisis raakt? Bij wie klop je aan als je ineens op de vlucht moet? Wat zou je doen als bij jou de bel gaat? Brood & Dood gaat over verlies en medemenselijkheid.
In november 2020 was de generale repetitie. Daarna viel het stil door corona, tot nu…
WELKOM! Wij gaan 14x uitvoeren
donderdag 7 t/m zondag 10 oktober 2021
donderdag 14 t/m zondag 17 oktober 2021
Locatie: Theaterwerkplaats ROEST – Ooysedijk 31, Nijmegen
Bezoek onze website:
Brood & Dood | Muziektheater over mensen op drift (broodendood.nl)
Bezoek ons op Facebook:
https://www.facebook.com/broodendood
Het verhaal
Het door Nenad Fiser geschreven muziektheaterstuk Brood en Dood is een verhaal over een wereld in transitie. Een wereld waarin veilig gewaande werelden “zomaar” kunnen oplossen, grenzen kunnen vervagen en mensen op drift raken: op zoek naar een nieuw veilig heenkomen elders in de wereld. Een beeld van alle tijden, maar in de tijd waarin wij nu leven opnieuw actueel. En ook nu roept dat opnieuw vraagstukken op over hoe ons te verhouden tot deze werkelijkheid.
In zijn stuk focust de schrijver niet op specifieke historische gebeurtenissen of individuele anekdotes, maar doet hij een poging deze wereld in beweging en verandering in een brede en universele context te tonen. Het stuk bestaat uit veertien scenes die als losliggende puzzelstukjes een groter geheel doen vermoeden. Deze min of meer bij elkaar horende puzzelstukjes worden bij elkaar gehouden door de grondidee verwoord en verbeeld in de laatste scene. De idee dat het lot van de wereld als een Rad van Fortuin onzichtbaar draait. Zodat niemand weet wanneer de één of wanneer de ánder degene zal zijn wie zal kunnen blijven of wie zal moeten vluchten. Er is slechts één hoop:
“Als ik moet vluchten, zal degene bij wie ik om onderdak moet vragen dan net zo gastvrij zijn als ik hoop dat ik ben?”
Brood en Dood is geschreven als een multimedia muziektheatervoorstelling. Het stuk is geschreven voor een acteursensemble van p/m twaalf acteurs, een koor en een klein instrumentaal ensemble. Bureau Wijland is de producent, de muziek voor de voorstelling wordt geschreven door Mile Lukic en de regie is in handen van Albert Hoex.T