Zondag 22 september om 23.10 uur zendt KRO-NCRV op NPO2 de Kruispunt documentaire Schouder aan Schouder uit over 3 internationale mensenrechtenactivisten die op adem komen in Nederlandse Shelter City steden. Eén van hen is Mary die drie maanden in Nijmegen verblijft om krachten op te doen voor haar strijd voor betere rechten en veiligheid van de LHBTI-gemeenschap in Zimbabwe. Deze maand ontvangt Shelter City zijn honderdste gast.
Tot rust komen en volledig jezelf kunnen zijn, veiligheidstrainingen volgen zodat bedreigingen per telefoon stoppen, studenten toespreken over jouw roerige leven. Aristênio uit Brazilië, Mary uit Zimbabwe en Vincent uit Kenia zijn mensenrechtenactivisten die tijdelijk in Nederland verblijven om tot rust te komen. In Kruispunt een openhartige reportage over de kracht en de risico’s van deze dappere strijders en over de bijzondere vriendschappen die tijdens hun Shelter City verblijf ontstaan.
Shelter City is een landelijk initiatief waarbij moegestreden buitenlandse activisten drie maanden op adem kunnen komen in één van de twaalf deelnemende Nederlandse steden. Maar ze krijgen ook trainingen om na terugkeer hun werk beter en veiliger te kunnen doen. Deze maand ontvangt Shelter City zijn honderdste gast.
Ruimte
Al meer dan twintig jaar zet Mary (50) zich in voor de LHBTI-gemeenschap in
Zimbabwe. Ze heeft het zwaar, moet bijtanken. Daar krijgt ze alle ruimte voor.
Vrijwilligers Saray en Jan zorgen dat Mary ontspanning vindt, maar ook dat zij
haar verhaal kan vertellen. Ze houdt een emotionele toespraak op de
universiteit en beroert hiermee alle aanwezigen. Haar verblijf in Nijmegen is
niet alleen maar leuk; ze krijgt slecht nieuws, er zijn activisten in haar land
opgepakt. Dat zorgt voor angst, maar ook voor de wil om weer terug naar haar
roots te gaan.
Elke activist krijgt een buddy toegewezen. Nienke en Olle uit Groningen begeleiden de jonge leraar Aristênio (27). Hij komt uit de favela’s van Rio de Janeiro en moet thuis altijd op zijn hoede zijn. Vorig jaar nog werd een collega-activiste vermoord. Net als deze vrouw komt Aristênio op voor de arme, bijna rechteloze zwarte bevolking. “Elk kwartier schiet de politie iemand dood”, vertelt Aristênio. Nienke en Olle raken geïnspireerd door zijn moed, waardoor er een blijvende vriendschap tussen hen ontstaat.
Vincent (28) kan in Kenia niet openlijk zijn geloof belijden omdat hij op mannen valt. Hij worstelt met de manier waarop hij zijn liefde voor God kan vormgeven. Tijdens zijn tijd in Nederland leert hij die weg te vinden. In Maastricht kan hij even volledig zichzelf zijn, ook in de kerken die hij daar bezoekt.
Kruispunt, zondag 22 september om 23.10 uur op NPO 2.