Foto’s en tekst: Mark Nijland
Op zaterdagochtend 28 januari vertrok de Pannenkoekenboot vanuit de Lindenberghaven voor de 3e editie van ‘Verbinding vanuit de Waal’. De boottochten waren een initiatief van Bureau Wijland en De Gelderlander, en werden mede mogelijk gemaakt door steun van Wij Zijn Nijmegen. Mede door de enthousiaste reacties van deelnemers aan de eerdere tochten, werd er wederom een boottocht georganiseerd.
‘Verbinding vanuit de Waal’ had als doel om Nijmegenaren met elkaar, en de stad, te verbinden. De boottochten zijn bedoeld voor mensen die, om welke reden dan ook, nog niet in de gelegenheid zijn geweest om de stad vanaf de rivier te verkennen. Een diverse groep Nijmegenaren, van alle leeftijdscategorieën en achtergronden, verzamelde zich op de boot om het verhaal van Nijmegen en de Waal verteld door De Gelderlander-journalist Rob Jaspers te horen. Nadat iedereen koffie, thee of ranja ingeschonken had gekregen, opende Qader Shafiq de ochtend. De Waaltochten vertellen het verhaal van Nijmegen en verbindt deze aan onder meer het verhaal van de vluchteling. Geen beter decor denkbaar dan dat wat alle Nijmegenaren met elkaar verbindt, de Waal.
Terwijl de Pannenkoekenboot onder de Waalbrug door voer vertelde Jaspers over het ontstaan van Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Hij benadrukte de Romeinse geschiedenis en hoe er 2000 jaar geleden al mensen uit Syrië, Turkije en Griekenland in Nijmegen woonden. De hedendaagse diverse samenstelling van de stad is dan ook niks nieuws. Wanneer er een vrachtschip voorbij vaart vertelde Jaspers over de honderden schepen die dagelijks Nijmegen passeren. Via allerlei kanalen en waterwegen kan men zelfs uitkomen tot in de Zwarte Zee.
Het verhaal van Rob Jaspers werd af en toe afgewisseld met Turkse, Syrische en Koerdische liederen. Ook werd er een gedicht voorgedragen, in zowel het Nederlands als het Arabisch. Muziek in diverse talen schalde door het schip. Er werd vrolijk meegeklapt terwijl de boot onder de Nijmeegse bruggen doorvoer. Op het dek was het druk met kinderen, en werd er veelvuldig foto’s genomen.
Jaspers benadrukte de ingrijpende veranderingen die de Waal de laatste jaren heeft ondergaan. De constante dreiging van het water dwong de stad om zich aan te passen en te werken aan een veiligere leefomgeving. De boot voer de nevengeul in en onder de Oversteek door. Deze brug dient als dagelijkse herinnering aan de bevrijding van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Jaspers sprak gepassioneerd over de waanzin van oorlog en hoe bikkelhard deze is geweest aan de oevers van de Waal. Hij vertelde hoe ook Nijmegenaren het verhaal van oorlog kunnen doorgeven, waarvan hij zelf het sprekende voorbeeld is.
Ruim 1,5 uur later voer de Pannenkoekenboot, met haar 169 opvarenden, weer de Lindenberghaven in. Het verhaal van de Waal is verteld en vertaald in vele talen. Met deze boottocht kennen Nijmegenaren hun stad, en elkaar, weer een stuk beter.